Historiek

 Wie zijn wij?

In augustus 1973 staken enkele wielerliefhebbers uit Nazareth de koppen bij elkaar en stichtten een fietstoeristenclub.
Ze vonden de naam 'De Wielervrienden' de meest toepasselijke benaming voor hun toekomstige activiteiten.
De club startte in cafe “ ’t Vliegend Paard” maar verhuisde na enkele weken naar café “Hof Ter Meeren”.

Dat zou 23 jaar lang de thuishaven zijn van de club, tot in 1996 het café heringericht werd naar een restaurant. Toen verhuisde de club, die nu nog dikwijls wordt aangesproken als: "de mannen van ’t Hof", naar café “De Oude Linde”. Bij Danny in de Oude Linde konden we blijven tot 2013. Het werd een intense zoektocht om een clublokaal te vinden waar we ons thuis zouden voelen zoals bij Danny - wie hem kent weet waarover we het hebben -, maar het tennislokaal 't Sterreke (voorheen voetbalkantine VC Nazareth-Eke, inkom met wagen via Sterrenbosstraat of Drapstraat met de fiets), in 2014 uitgebaat door de tennisclub, werd onze uitvalsbasis. Omdat uitbating van een clublokaal een zaak is van elke dag/avond/nacht, zocht de tennisclub naar een vaste uitbater. Vanaf 2015 is de uitbating in handen van Anja en Ferry (Lyans catering) waar iedereen zich welkom voelt: een aangenaam terras, mooie accomodatie, diverse mogelijkheden bij onze activiteiten (ribbetjesfestijn, barbecue,...). Een aanrader als verzamelplaats voor het sportieve verenigingsleven. Diverse Nazarethse sportclubs hebben er ondertussen hun stek gevonden!

Van de pioniers die in 1973 van start gingen blijven er nog een paar over, Antoine Stocké actief bestuurslid tot 2014 en ere-ondervoorzitter,
Carlos Van Beversluys lid en fietser van het eerste uur en Johnny De Fauw erelid vanaf toen.

Elk seizoen wordt van begin maart tot half oktober gefietst op zondagvoormiddag en ook op enkele zaterdagen. Na de 'inrijmaand' maart (met iets kortere ritten) zijn de zondagritten +/- 65 kilometer , afwisselend over vlakke en iets golvende parcoursen.
Van bij het begin, en om een zelfstandige koers te varen, dienden de bestuursleden op zoek te gaan naar sponsors.
Zo moesten bestuur en sponsors de clubkas gezond houden ten voordele van de actieve leden.
Daarbij zorgde het clubbestuur o.a. altijd voor een prima clubuitrusting, ondersteuning bij pech, en fietsorganisaties met het ganse gezin.

Onder de jaarlijkse kampioenen schuilt een opmerkelijke uitschieter: Marc De Vreese werd reeds tien keer tot clubkampioen gelauwerd!

Om het seizoen af te sluiten heeft er elk jaar een feestavond plaats waarop de sponsors en de verdienstelijke leden in de bloemetjes worden gezet.

Onze club organiseert sedert 2005 een recreatieve fietstocht: Davitamon Classic, vanaf 2017 Etixx Classic. Een organisatie waaraan alle leden en honderden vrijwilligers meewerken om er een aangename fietsdag van te maken voor de duizenden deelnemers. 

Vanaf 2023: Delirium Vélo Tour, een fietsevent dat georganiseerd wordt door onze fietsclub ‘WTC De Wielervrienden Nazareth’. De eeerste editie van de Delirium Vélo Tour ging door op 29 april 2023. Elke fietsliefhebber is welkom en kan kiezen uit een 3 cyclo, 2 gravel afstanden of een gezinstocht. 

Al meer dan 50 jaar (sinds 15 augustus 2023) blijft de club "zot van de fiets", fietsen in combinatie met een goede groepssfeer zijn de basis van onze vereniging.